Výroční zpráva 2014

Dobré místo, o.s.

Činnost v roce 2014

Finanční výkazy 2014

v roce 2014 se občanské sdružení Dobré místo snažilo přispívat k lepšímu životu osob se zdravotním postižením. Členové a zaměstnanci našeho sdružení tvořili zdravotně-sociální portál Lidé mezi lidmi (www.lidemezilidmi.cz), který informuje o životě, problémech a potřebách lidí se zdravotním postižením. Redaktoři portálu mají vlastní zkušenost s duševním onemocněním, a je tedy pochopitelné, že zvýšenou pozornost věnovali problematice duševního zdraví a připravované reformě psychiatrické péče v ČR. Součástí snahy zlepšit situaci v této oblasti bylo i pořádání seminářů v rámci hnutí Mise pro duševní zdraví. V roce 2014 jsme s podporu Magistrátu hlavního města Prahy vydali publikaci Kam jdou lidé s nemocnou duší, která obsahuje příběhy třinácti lidí zápasících s vážným duševním onemocněním.

V Praze dne 15.2.2015

předseda sdružení

Název: Dobré místo, o.s.

Bankovní účet: ČSOB 232176531/0300

Orgány spolku k 31.12.2014:

Jana Ptáčková

David Berounský

Tomáš Vaněk

Ondřej Rubeš

K 31. 12. 2014 mělo Dobré místo 4 zaměstnance

Historie Dobrého místa, o.s.

2007 založení sdružení 23. července 2007

2008 příprava na zahájení činnosti

2009 spolupráce na přípravě a realizaci kurzu Symbióza, v prosinci přijati první dva zaměstnanci

2010 zaměstnání šesti absolventů kurzu Symbióza, spolupráce se Zdravotnickými novinami na tvorbě zdravotně sociální přílohy, příprava žádosti o evropský grant na projekt Symbióza

2011 partnerská spolupráce na realizaci evropského projektu (Symbióza), příprava webového portálu Lidé mezi lidmi, příprava na zaměstnávání redaktorů portálu

2012 vytvoření 24 nových pracovních míst pro redaktory portálu Lidé mezi lidmi (podpořeno evropským grantem)

2013 zaměstnávání tří desítek zdravotně postižených lidí, provozování Arteklubu při Denním psychoterapeutickém sanatoriu Ondřejov, pořádání seminářů Mise pro duševní zdraví

NAŠI ČINNOST V ROCE 2014 PODPOŘILI:

Magistrát hlavního města Prahy, Úřad vlády ČR, Nadace Preciosa, Nadace Bona a jednotliví dárci. Bez jejich podpory by byla naše činnost těžko realizovatelná. Děkujeme!

činnost v roce 2014

Zaměstnávání OZP

V první polovině roku 2014 jsme zaměstnávali 23 osob se zdravotním postižení, většinou na pozici novinářů – redaktorů zdravotně-sociálního portálu Lidé mezi lidmi. Ve druhé polovině roku 2014 jsme kvůli zhoršené finanční situaci museli počet zaměstnanců radikálně snížit. Podařilo se nám však vytvořit předpoklady pro obnovení části pracovních míst v následujícím roce. Nepříznivou finanční situaci, která se účetně projevila na konci roku, jsme překonali díky darům a půjčkám od našich příznivců.

Portál Lidé mezi lidmi

Během roku 2014 jsme zavedli novou rubriku Mise pro duševní zdraví, kde publikujeme příspěvky z oblasti péče o lidi s vážným duševním onemocněním. Tuto rubriku jsme využívali jak pro prezentaci seminářů Mise pro duševní zdraví, tak pro informování o přípravách na reformu psychiatrické péče v ČR. V dalších rubrikách portálu jsme se věnovali zveřejňování příběhů lidí se zdravotním postižením a mapování práce pomáhajících organizací. V rubrice Dílna dáváme prostor zdravotně postiženým autorům literárních textů. V rubrice Art Brut seznamujeme veřejnost s výtvarnou tvorbou lidí se zdravotním postižením

Mise pro duševní zdraví

S podporou magistrátu hlavního města Prahy realizovalo Dobré místo, o.s., čtyři semináře zaměřené na reflexi potřeb lidí s vážným duševním onemocněním a na aktuální stav příprav reformy psychiatrické péče v ČR. Součástí grantu bylo i vytvoření publikace Kam jdou lidé s nemocnou duší. V listopadu jsme také vydali autobiografickou knihu Moniky Henčlové Holka divoká. Monika Henčlová je jednou z prvních členek Dobrého místa a i v současnosti se podílí na našich aktivitách, přestože ji roztroušená skleróza zcela upoutala na invalidní vozík.

Rozvaha ve zjednodušeném rozsahu k 31. 12. 2014 (v Kč)

Stav k poslednímu dni účetního období

Stav k poslednímu dni účetního období

A. II. Dlouhodobý hmotný majetek celkem

A.I. Jmění celkem

A.II. Výsledek hospodaření celkem

B. Cizí zdroje celkem

B.III. Krátkodobé závazky celkem

B.IV. Jiná pasiva celkem

Výsledovka ve zjednodušeném rozsahu k 31.12.2014 (v Kč)

mzdové náklady

tržby za vlastní výrobky

zdravotní a sociální pojištění

tržby z prodeje služeb

spotřeba materiálu

Náklady na reprezentaci

Úroky přijaté

ostatní služby

přijaté příspěvky – Úřad práce

Zákonné sociální náklady – Kooperativa

provozní dotace – granty

ostatní pokuty a penále

přijaté sponzorské dary

ostatní finanční náklady

Přijaté příspěvky na mzdy z EU

– 431 894

Údaje uvedené ve výroční zprávě občanského sdružení Dobré místo odpovídají skutečnosti a žádné podstatné okolnosti, které by mohly ovlivnit přesné a správné posouzení organizace, nebyly vynechány.

Dobré místo, o.s.