Výroční zpráva 2019

2019

Činnost v roce 2019

Finanční výkazy 2019

rok 2019 zaznamenal nebývalý nárůst aktivit občanského sdružení Dobré místo v oblasti podpory a zaměstnávání lidí s duševním onemocněním. Díky velkému grantu z Evropského sociálního fondu jsme pokračovali v projektu Svépomocná skupina lidí s duševním onemocněním a rozmnožili počet aktivních peer konzultantů v ČR o další desítku. Skupinu peer konzultantů z předchozího běhu projektu jsme nadále zaměstnávali v jiných projektech, a tak jsme vytvořili velmi silnou základnu peerského hnutí v PN Bohnice, kde se realizuje většina našich aktivit. V klubovně Dobrého místa na pavilonu 19 bylo opravdu živo, a to díky projektu Svépomocná skupina lidí s duševním onemocněním a projektům Aktivity peer konzultantů v PN Bohnice a Víkendové aktivity, jejichž volnočasového programu se účastnilo mnoho klientů jak z řad pacientů PN Bohnice, tak lidí již po propuštění z nemocnice. Zároveň jsme díky grantům z Magistrátu hlavního města Prahy mohli pokračovat v publicistické činnosti. Pokračovali jsme v provozování webového portálu Lidé mezi lidmi a navíc jsme vytvořili nový destigmatizační web Off the road a v návaznosti na to začal vycházet časopis Na scestí.

V Praze dne 9.3.2020

Orgány spolku k 31.12.2019:

Kateřina Málková

Luboš Hora

Jana Větrovcová

Ondřej Rubeš

K 31. 12. 2019 mělo Dobré místo 65 zaměstnanců (na částečné úvazky)

2017 Období bez většího projektu, ale díky Úřadu práce a Magistrátu hlavního města Prahy jsme mohli nadále zaměstnávat omezený počet osob se zdravotním postižením jakožto lektorů peer klubu a redaktorů portálu Lidé mezi lidmi (www.lidemezilidmi.cz). Díky grantu Úřadu vlády ČR nám bylo umožněno vydat soubor článků dříve publikovaných na webu Lidé mezi lidmi v knižní podobě. Jedná se o knihu s názvem Úzkost na talíři s texty jedné z redaktorů webu, Kateřiny Málkové.

2018

V roce 2018 jsme začali realizovat projekt Svépomocná skupina lidí s duševním onemocněním reg. č.: CZ 03.2.60/0.0/0.0/16_134/0008181, který byl podpořen z v rámci programu Zaměstnanost z Evropského sociálního fondu. Tříletý projekt jsme začali realizovat 1. 6.2018. Jeho obsahem je pomoc vyškolených peer konzultantů lidem v Praze, kteří byli propuštěni z lůžkové psychiatrické péče a potřebují podporu v každodenním fungování. Současně jsme pokračovali v redakční práci na portálu Lidé mezi lidmi a spolupracovali na zajištění programu Peer klubu PN Bohnice.

2019

V roce 2019 jsme pokračovali v realizaci evropského projektu a ve vydávání webového portálu Lidé mezi lidmi a ve spolupráci s Peer klubem PN Bohnice. Současně jsme začali realizovat další projekty. Vedle Víkendových aktivit pro pacienty PN Bohnice to byl projekt Aktivity Peer konzultantů v PN Bohnice podpořený grantem Ministerstva zdravotnictví ČR a dále projekt Podpora komunikačních aktivit a vytváření svépomocné sítě lidí s duševním onemocněním. Součástí tohoto projektu je tvorba destigmatizačního webového portálu Off the road a vydávání z něj odvozeného časopisu Na scestí a další akce (křty jednotlivých čísel časopisu, literární čtení, závěrečná konference v PN Bohnice). Podařilo se nám také navázat spolupráci s partnerskou organizací na Islandu a realizovat výměnný pobyt.

NAŠI ČINNOST V ROCE 2019 PODPOŘILI:

Evropský sociální fond ČR, Norské fondy, Magistrát hlavního města Prahy, Ministerstvo zdravotnictví ČR a jednotliví dárci. Bez jejich podpory by byla naše činnost nemyslitelná. Děkujeme!

činnost v roce 2019

V roce 2019 jsme pokračovali v realizaci projektu Svépomocná skupina lidí s duševním onemocněním, podpořeného z Evropského sociálního fondu. V květnu začal druhý běh projektu a vybrali jsme a vyškolili dalších deset peer konzultantů pro práci s klienty v terénu a v klubovně Dobrého místa. Peer konzultanti z prvního běhu se po skončení projektu zapojili do jiných projektů, zejména do projektu Aktivity peer konzultantů v PN Bohnice podpořeného Ministerstvem zdravotnictví ČR. Jeho cílem je aktivizovat pacienty PN Bohnice a informovat je o tématech peerství a zotavení. Díky tomuto projektu a projektu Víkendové aktivity pro pacienty PN Bohnice se nám dařilo poskytovat podporu a volnočasový program pacientům šest dní v týdnu, a to i v časech, kdy jiný program nebyl k dispozici. Kromě sociální a peerské práce jsme se věnovali i publicistickým aktivitám. Nadále jsme rozvíjeli a doplňovali webový portál Lidé mezi lidmi a navíc, díky projektu Podpora komunikačních aktivit a vytváření svépomocné sítě lidí s duševním onemocněním jsme mohli vytvořit destigmatizační webový portál Off the road a začít vydávat časopis Na scestí, jehož vydání jsme vždy doplnili křtem a literárním čtením spojeným s výstavou obrazů. Časopis nám sloužil i k šíření ideálů zotavení a destigmatizace mezi návštěvníky klubovny Dobrého místa a pacienty PN Bohnice a dále také k propagaci aktivit Dobrého místa mezi veřejností, například na spřátelených událostech Café na půl cesty nebo Fokusu Praha. Kromě těchto aktivit jsme nadále dodávali lektory do Peer klubu PN Bohnice. Zajímavým bodem naší činnosti v roce 2019 bylo úspěšné navázání spolupráce s islandskou organizací Hugarafl a realizace výměnného pobytu, a to díky grantu z Norských fondů a nadšené iniciativě peer konzultantů.

Finanční výkazy 2019

Rozvaha k 31. 12. 2019

Stav k poslednímu dni účetního období ( v Kč)

Stav k poslednímu dni účetního období (v Kč)

A. II. 1. Výsledek hospodaření celkem

A. II. 3. Neuhrazená ztráta minulých let

B Cizí zdroje celkem

B. III. 1. Dodavatelé

B. II. 17. Jiné pohledávky

B. III. 5. Zaměstnanci

B. III. 7. Zúčtování s institucemi soc. zabezpečení a zdrav. poj.

B. III. 9. Ostatní přímé daně

B. III. 1. Pokladna

B. III. 15. Ostatní závazky

B. III. 3. Účty v bankách