Výroční zpráva 2020

Činnost v roce 2020

Finanční výkazy 2020

Rok 2020 byl pro aktivity občanského sdružení Dobré místo trochu neobvyklý, protože do naší činnosti značně zasáhla pandemie Covid-19. Tři naše projekty, Svépomocná skupina lidí s duševním onemocněním, Peer centrum a Víkendové aktivity pro pacienty PN Bohnice byly ve svém působení omezeny zákazem návštěv v PN Bohnice, kde sídlíme. To s sebou přineslo nařízení neposkytovat naše služby pacientům nemocnice, a proto jsme měli od března 2020, s menší přestávkou v létě, kdy pandemie na chvíli polevila, až do konce roku zavřeno pro klienty z nemocnice. Peer konzultanti v projektu Svépomocná skupina lidí s duševním onemocněním ale nadále poskytovali podporu klientům mimo nemocnici, kteří ji v tomto těžkém období velmi potřebovali. Zároveň jsme se snažili podpořit peer konzultanty a další zaměstnance (taktéž lidi s duševním onemocněním), z nichž značná část trpěla v této těžké době zhoršením zdravotního stavu. Scházeli jsme se na poradách, někteří fyzicky a jiní online přes platformu Zoom, případně venku na různých procházkách a výletech. Naše tvůrčí dílny (literárně-filosofická, korálky a bláznivé nápady) v této době neprobíhaly, ale lektoři společně s některými peer konzultantkami se zapojili ve výrobě roušek pro naše zaměstnance, některé klienty, pro Nemocnici Bohnice a organizaci Místní místním.

Některé naše projekty i přes nepřízeň podmínek mohly probíhat dál. Jednalo se o projekty, které bylo možné dále realizovat z domova: webový portál Off the road a Lidé mezi lidmi, a vydávání časopisu Na scestí. V tomto roce vyšla dvě čísla s tématy Terapie a Láska, sex, intimita. Téma intimity nám poskytlo zároveň inspiraci k napsání projektu na vytvoření a provoz webu Právo na intimitu. Psali jsme i další žádosti o granty, abychom zajistili podporu pro mnoho lidí s duševním onemocněním, které jsme díky velkému evropskému projektu Svépomocná skupina lidí s duševním onemocněním, a dalším projektům, zaměstnali. Našim dlouhodobým cílem je podpořit co nejvíce lidí s duševním onemocněním a to jak těch již víceméně zotavených, které zaměstnáme, tak lidí, kteří si právě procházejí krizí, a kteří tvoří širší skupinu lidí navázaných na Dobré místo.

V Praze dne 9.3.2020

Orgány spolku k 31.12.2020:

Kateřina Málková

Luboš Hora

Jana Větrovcová

Ondřej Rubeš

K 31. 12. 2020 mělo Dobré místo 65 zaměstnanců (na částečné úvazky)

2017 Období bez většího projektu, ale díky Úřadu práce a Magistrátu hlavního města Prahy jsme mohli nadále zaměstnávat omezený počet osob se zdravotním postižením jakožto lektorů peer klubu a redaktorů portálu Lidé mezi lidmi (www.lidemezilidmi.cz). Díky grantu Úřadu vlády ČR nám bylo umožněno vydat soubor článků dříve publikovaných na webu Lidé mezi lidmi v knižní podobě. Jedná se o knihu s názvem Úzkost na talíři s texty jedné z redaktorů webu, Kateřiny Málkové.

2018

V roce 2018 jsme začali realizovat projekt Svépomocná skupina lidí s duševním onemocněním reg. č.: CZ 03.2.60/0.0/0.0/16_134/0008181, který byl podpořen z v rámci programu Zaměstnanost z Evropského sociálního fondu. Tříletý projekt jsme začali realizovat 1. 6.2018. Jeho obsahem je pomoc vyškolených peer konzultantů lidem v Praze, kteří byli propuštěni z lůžkové psychiatrické péče a potřebují podporu v každodenním fungování. Současně jsme pokračovali v redakční práci na portálu Lidé mezi lidmi a spolupracovali na zajištění programu Peer klubu PN Bohnice.

2019

V roce 2019 jsme pokračovali v realizaci evropského projektu a ve vydávání webového portálu Lidé mezi lidmi a ve spolupráci s Peer klubem PN Bohnice. Současně jsme začali realizovat další projekty. Vedle Víkendových aktivit pro pacienty PN Bohnice to byl projekt Aktivity Peer konzultantů v PN Bohnice podpořený grantem Ministerstva zdravotnictví ČR a dále projekt Podpora komunikačních aktivit a vytváření svépomocné sítě lidí s duševním onemocněním. Součástí tohoto projektu je tvorba destigmatizačního webového portálu Off the road a vydávání z něj odvozeného časopisu Na scestí a další akce (křty jednotlivých čísel časopisu, literární čtení, závěrečná konference v PN Bohnice). Podařilo se nám také navázat spolupráci s partnerskou organizací na Islandu a realizovat výměnný pobyt.

NAŠI ČINNOST V ROCE 2020 PODPOŘILI:

Evropský sociální fond ČR, Magistrát hlavního města Prahy a jednotliví dárci. Bez jejich podpory by byla naše činnost nemyslitelná. Děkujeme!

činnost v roce 2020

V roce 2020 jsme pokračovali v realizaci projektu Svépomocná skupina lidí s duševním onemocněním, podpořeného z Evropského sociálního fondu. Průběh projektu zasáhla pandemie Covid-19, přesto jsme v květnu 2020 vybrali a vyškolili 10 nových peer konzultantů, kteří se navzdory ztíženým podmínkám věnovali klientům v terénu. Tvůrčí dílny v klubovně Dobrého místa byly po většinu času zavřeny pro pacienty PN Bohnice, z důvodů nařízení nemocnice. V rámci dílny Bláznivé nápady jsme se scházeli a společně vyráběli roušky jednak pro naše zaměstnance a jednak pro nemocnici a občanské sdružení Místní místním. Někteří peer konzultanti z druhého běhu projektu se zapojili do projektu Peer centrum podpořeném Magistrátem hlavního města Prahy a působili přímo na pavilonech nemocnice nebo v Peer klubu, a v době, kdy to bylo kvůli pandemii možné, v klubovně Peer centra. Dále jsme realizovali projekt Víkendové aktivity pro pacienty PN Bohnice podpořeného taktéž Magistrátem hlavního města Prahy, jehož realizace byla plně závislá na tom, jestli pacienti PN Bohnice budou mít povoleno na aktivity docházet, což po velkou část roku nebylo možné. Čas, který jsme nemohli věnovat přímé podpoře lidí s duševním onemocněním jsme věnovali optimalizaci prostorů a koncepce našich služeb.

Aktivity, které pandemie Covid-19 neovlivnila vůbec se týkaly provozu webu www.lidemezilidmi.cz a webu www.offtheroad.cz a vydávání časopisu Na scestí. (kdo podpořil?) Přispěvatelé pracovali z domova a scházeli se na poradách online. V roce 2020 vyšlo třetí a čtvrté číslo časopisu Na scestí s těmito tématy: 3. Terapie, 4. Láska, sex, intimita. Čtvrté číslo časopisu dalo podnět k žádosti o grant na Ministerstvo zdravotnictví pro rok 2021 na tvorbu webu Právo na intimitu. V této žádosti a žádosti Aktivity peer konzultantů v PN Bohnice jsme v roce 2021 uspěli.

Finanční výkazy 2020

Rozvaha k 31. 12. 2020

Stav k poslednímu dni účetního období ( v Kč)

Stav k poslednímu dni účetního období (v Kč)

A. II. 1. Výsledek hospodaření celkem

A. II. 3. Neuhrazená ztráta minulých let

B Cizí zdroje celkem

B. III. 1. Dodavatelé

B. II. 17. Jiné pohledávky

B. III. 5. Zaměstnanci

B. III. 7. Zúčtování s institucemi soc. zabezpečení a zdrav. poj.

B. III. 9. Ostatní přímé daně

B. III. 1. Pokladna

B. III. 15. Ostatní závazky

B. III. 3. Účty v bankách